Saturday, May 31, 2014

Nalucile lui Bojin..

un text de Mihai Alexandru Plesu
 




 

Nascut in 4 decembrie 1982 la Gaesti in judetul Dambovita si absolvent al sectiei de pictura a UNARTE (clasa Cezar Atodiresei, asistent Alexandru Radvan) Dragos Bojin este in present masterand al aceleiasi sectii la clasa aceluiasi profesor.
   Isi prezinta pentru prima data lucrarile in 2012 la Expozitia de licenta organizata de UNArte Bucuresti in Sala Brancusi si dezvolta ulterior alaturi de Mircea Dragomirescu si Andrei Tudoran proiectul Hap.. dupa dulap, proiect ajuns deja la cea de-a treia editie.
  In cadrul evenimentului Noaptea Galeriilor 2014, Bojin se dezvaluie cu succes in compania sculptorului Aurel Vlad la Oxigen#5 si dovedeste ca poate duce mai mult.
  Tot anul acesta, in luna aprilie, expune la OrigameStudio alaturi de prietenii sai la cea de-a treia manifestare Hap… dupa dulap. Expozitia cu numele Matamorfoze este un succes oferindu-i artistului sansa primei expozitii personale in Bucuresti, la Galeria ArtXpert si apartenenta la Expresionismul Balcanic, miscare aflata in plina expansiune dedicata manifestarilor notabile, pline de curaj, ale tinerilor artisti in general.
  Artist anxios, agitat si nelalocul lui, Bojin isi gaseste scaperea in pictura: scaparea de proprii demoni, scaparea de angoasa si de nesomn, scaparea de o stare de fapt care ucide artistul inainte de a se naste, scaparea dintr-o lume care te consuma rapid si fara menajamente.
  Bojin isi expune Nalucile in forta, aproape frenetic, pe panzele generoase si  suficient de rezistente pentru a face fata demersului neguros al artistului; prins intre lucrarile sale, privitorul are acces la cele mai ascunse unghere ale unei minti tenebroase, desprinse parca din universul lui Munch. Fiecare panza este materializarea strigatului vibrant ale unei societati mucede demult alterate,  rabufnire eminenta a unei frici colective.
  In 5 iunie Dragos Bojin iese din vis pentru a ne aduce ultimele pagini ale jurnalului sau de calatorie.
Lucrarile sale nu au nume.. sunt proaspete si asteapta sa fie numite de fiecare privitor in parte.




 

No comments:

Post a Comment