Rodica Maniu(1892-1958)




Între 1905-1908, a început să studieze pictura cu Nicolae Vermont, care fusese recomandat de Nicolae Grigorescu la solicitarea familiei. După absolvirea liceului, a plecat la Paris, unde, începând cu 1909, a frecventat Academia Julian și, apoi, Académie de la Grande Chaumière, unde a studiat cu Lucien Simon, Charles Cottet et René Menard. A lucrat în special peisaje, atât în acuarelă, cât și în ulei.
Prima expoziție la care a participat Rodica Maniu a fost în 1910 la Salon des Indépendants din Paris. Începând din 1912 a participat la expozițiile „Tinerimii artistice“.
Din 1923, a fost căsătorită cu pictorul Samuel Mützner. După căsătoria cu pictorul Samuel Mützner, Rodica Maniu a stat o perioadă la München și apoi a revenit la Paris.
În 1924 a expus la Bienala de la Veneția, apoi, în 1929, la Expoziția internațională de la Barcelona. Cu regularitate, a deschis expoziții personale și a participat la Saloanele oficiale.
Scandal
În lumea comerțului cu picturi a existat un scandal datorat faptului că Samuel Mützner, care avea o cotă mai ridicată, a semnat și tablouri făcute de soția sa, pictorița Rodica Maniu.
Lucrările pictoriței au făcut și tema unor dezbateri în anul 2005 când Editura ANTET a publicat volumul "Samuel Mützner", semnat de Rodica Marian, în care se prezintă unele falsuri ale unor pictori cunoscuți. Samuel Mützner soțul Rodicăi Maniu era prezentat ca fiind cel ce semnase multe dintre lucrările artistei.(http://ro.wikipedia.org/wiki/Rodica_Maniu)

Rodica Maniu a fost una dintre artistele care s-au remarcat in perioada interbelica, lucrand atat ulei, cat si acuarela sau grafica. Peisajul este genul pe care l-a practicat cu predilectie, pictand locurile prin care a trecut, in Italia si Franta. In 1923 s-a casatorit cu Samuel Mutzner si a calatorit alaturi de acesta, impartasind fascinatia pentru Orient si transpunand pe panze impresiile lasate de arhitectura cladirilor, atmosfera bazarurilor, viata oamenilor si natura locurilor.
Rodica Maniu a devenit cunoscuta contemporanilor sai prin tematica marina pe care a abordat-o in multe dintre lucrarile sale. A pictat tarmul Marii Negre in Dobrogea, la Balcic, Caliacra si Cavarna, fiind interesata de redarea momentelor spontane si surprinderea efectelor de lumina in continua schimbare. A adoptat elemente stilistice postimpresioniste, pe care le-a imbinat cu o viziune romantica, ce poate fi descifrata in atitudinile teatrale si costumele personajelor sau in spectacolul pe care il ofera natura, cu vegetatia bogata si stralucirea atmosferei.
Lucrul cu creionele colorate, precum si cu acuarela, ii da posibilitatea de a imprima cu rapiditate efectele schimbatoare de lumina, atunci cand lucreaza in natura. Stralucirea razelor de soare de dupa-amiaza aproape ca sterge culorile marii si ale nisipului, estompeaza contururile personajului si scalda imaginea intr-o atmosfera plata. In acest decor isi plaseaza artista scena, in care o femeie, o palarie si un cos spun povestea unei trairi sufletesti marcate de melancolie.( sursa artindex.ro)
Uleiurile artistei s-au licitat cu preturi intre 1000-2800 euro.
Acuarele : 400 - 800 euro
Desen si grafica- 200-600 euro.