Monday, November 11, 2013

Top 10 Artisti Contemporani Romani de Colectionat

  Se vorbeste mult, in ultima vreme, despre rentabilitatea investitiei in arta. Probabil ca asa e, dar asta se intampla in tari unde piata de arta este dinamica, valorile sunt mari si exista fonduri mutuale si organizatii financiare ( nu detaliez) care fac asta in mod stiintific. Nu pot declara mai nimic despre micuta piata de arta romaneasca, unde segmentul "contemporan" abia acum incepe sa-si ia avant. Am observat insa un lucru: marii clasici, au fost si ei contemporanii cuiva! Cine a cumparat arta "generatiei" sale a facut o investitie buna pentru urmasi si, aici, trebuie sa ma credeti pe cuvant.       Intrebarea fireasca cu care mi se pune mai tot timpul de catre oameni dornici sa cumpere arta dar neavizati este " ce cumpar? " iar apoi "ce garantie am?" Raspunsul meu este acelasi, unul singur care cuprinde ambele intrebari "cumpara ce cumpar si eu!" Lucrez si promovez de ani buni autori contemporani cunoscuti. Nu mi-am propus sa fac "branduri" din ei  pentru ca nu asta e raspunsul in timp. Initial, comercial,a brandui un artist pare o idee buna, dar in timp se dovedeste a fi voalatila. Personal sunt interesat in primul rand de caractere, de artisti cu calitati morale puternice, cu cei sapte ani de acasa, de artisti care muncesc mult, sustinut si care nu sunt dornici de succes imediat. Modestia mi se pare o calitate importamta la un om. Doua atribute combinate, reduc numarul potentialilor "candidati" dramatic si face ca numarul artistilor de colectionat sa scada: munca sustinuta ( cel putin sase ore zilnic, cinci zile pe saptamana), si sa nu consume alcool ( nu abstinenta, doar ocazional).  Avand in vedere ca am redus enorm numarul artistilor de la cateva mii la cateva zeci, incepem sa ne uitam catre estetica, catre calitatea propriu-zisa a lucrului si catre conceptul artistic, limbajul plastic, care trebuie sustinut si dezvoltat in ani. Un artist care-si schimba prea des atat paleta cromatica cat si stilul il consider confuz, imatur si instabil.
In concluzie exista artisti a caror cota a crescut in mod natural in ultimii ani si care merita "investigati". Lucrurile lor sunt placute ochiului, bucura oamenii, innobileaza locurile si, in timp, (cateva decenii) vor valora enorm.  Spun asta pentru ca se produce din ce mai putina arta de calitate in ciuda faptului ca producem mai multi absolventi de la Revolutie incoace, iar marketingul si PR-ul nu sunt intrumente propice sa creeze valoare pe termen lung in arta.
Va recomand cu placere cateva nume care sunt cautate in piata si vor avea un impact clar in istoria artei: Matei Serban, Dragos Raicu, Cornel Lazia. Spun asta pentru ca stiu cine cumpara, ce cumpara si de ce ii cumpara pe acesti autori.
 Matei Serban, in momentul de fata, e greu de "prins". Lucrarile sale nu sunt ieftine, ultimele lucrari, e adevarat ca sunt mari, sar de opt mii de euro dar merita cu varf si-ndesat. Probabil ca o sa revina la formate mai mici unde pretul o sa scade, firesc... sau nu!
Dragos Raicu, de care nu ati auzit probabil, e sold out! Nu poate sa produca cata cerere este. In momentul de fata e waiting list. Lucreaza de o acuratete bolnava, as putea zice, mania celor mai mici detalii face ca timpul de lucru sa fie foarte mare, in concluzie nu poate sa produca la acesti parametri calitativi cat ar putea vinde.
Cornel Lazia e un fotograf serios, ordonat, poate singurul fotograf roman care vinde forografie constant printr-un sistem clar de editii limitate (pe bune, nu doar vorbe).
Avand in vedere ca tranzactionez exclusiv arta contemporana de 24 de ani, ca nimeni nu imi poate pune la indoiala etica si moralitatea in business ( as fi inchis daca eram implicat in porcarii si fraude) ma hazardez sa va fac un top 10 artisti de tinut sub lupa, luind in considerare urmatoarele criterii: munca sustinuta, etica si respect fata de colectionari, putere de intelegere a businessului de arta, fara vicii, preocupati sa urmeze propriul sistem plastic, raport corect calitate pret in ordine aleeatorie acestia ar fi:
 1. Matei Serban Sandu
 2. Dragos Raicu
 3. Cornel Lazia
 4. Francisc Chiuariu
 5.  Aurel Tar
 6. Laura Covaci
 7 .Paul Hitter
 8. Murivale
 9. Mircea Roman
10. Adrian Ghenie

N.B. Personal nu ii colectionez decat pe primii doi. Pe Murivale l-am cumparat acum doua decenii dar am facut "exit" (prea devreme dar la vremea respectiva traiam in US si imi restrangeam portofoliul din Romania) si nu mai detin lucrari. Pe ceilalti nu ii cunosc personal dar ii urmaresc cu mare atentie. Probabil ca nu am sa-i cumpar niciodata dar asta nu inseamna nimic in raport cu valoarea lor. Sunt adeptul unui portofoliu restrans de autori dar bine consolidat.
 

No comments:

Post a Comment