Multi colectionari de arta inchid ochii cand vine vorba de a avea grija de sculpturile lor. Dupa cum bine stiti sunt proaspat imbogatiti, si nu numai, care isi amplaseaza sculpturi pe proprietatea lor, iar apoi ( constat) nu se mai gandesc la ele. Daca ai 4 masini ai si o persoana ce se ocupa non-stop de ele, apoi de ai o sculptura sau mai multe, poate inestimabile, te zgarcesti sa le intretii!
Multi oameni traiesc cu impresia gresita ca sculpturile fabricate din metal, marmura sau plastic, sunt mai putin vulnerabile, mai putin capricioase decat picturile. Nu e chiar asa! Deteriorarea poate surveni in multe feluri si expunerea unei sculpturi nu este asa simpla . Nu e vorba doar de montarea ei iar apoi o abandonezi pentru urmatorii 20 de ani ( mai ales cand piesa este afara).
Multi oameni isi imagineaza ca o sculptura este rezistenta. De fapt este foarte fragila si ar trebui sa se aiba mai mare grija de ea.
Cateva sfaturi pe gratis!
Longevitatea unei sculpturi, expusa in interior sau exterior, incepe cu o montare adecvata.
Categoric ca ar trebui sa aveti sculptura profesional montata. O sculptura are propriile ei nevoi din punct de vedere al amplasamentului, manipularii si al asigurarii . Functie de materiale, un instalator poate recomanda un amplasament adecvat.
Iata de ce sculpturile pictate ar trebui sa fie amplasate departe de geamuri, unde nu se pot decolora; cele de marmura si ceramica nu ar trebui sa fie expuse intr-o zona cu mult trafic unde pot fi lovite; de asemenea lucrarile de mari dimensiuni, de metal ar trebui tinute departe de zonele cu stropitori de gradina.
Greutatea si stabilitatea unui obiect sunt factoir importanti.
Instalatul sculpturii nu este indeajuns.
Ori inauntru ori afara, sculpturile trebuie sa fie supuse anual unei spalari/ceruiri profesioniste pentru a inlatura potentialele substante periculoase si tot odata sa fie protejate de viitoare pericole. Sculpturile outdoor sunt indeosebi predispuse la riscuri. Schimbarile de temperaturi sunt foarte daunatoare materialelor, mai ales cand schimbarile sunt rapide.
Desi nu se constientizeaza sunt multi factori ce ar putea sa afecteze o sculptura, incluzand apa ce sta pe obiect, ce ingheata si se dezgheata in fiecare an. Intr-o curte, de exemplu, gazonul necesita multa apa, fertilizare, elemente care pot deprecia o sculptura foarte rapid.
Multe din materialele folosite pentru sculpturile outdoor nu pot rezista pentru mult timp si este nevoie sa fie verificate. Metalul ” Cor- steel” nu a rezista in pofida asteptarilor ( uitati-va la rezistenta in timp a podurilor care se strica cel mai adesea datorita acidului si sarii de pe strazi).
Un bun exemplu este Coloana Infinitului a lui Brancusi care a suferit o renovare recenta datorita slabirii structurii interioare.
Multi artisti folosesc lemn. Aici situatia este si mai tragica pentru ca, oricat de tratat ar fi el acesta se deterioreaza cu mare rapiditate. Un bun exemplu se afla la Sarmizegetusa Regia, unde pilonii de lemn de stejar montati acum 30 de ani la turnarea filmului Dacii au putrezit aproape in intregime, desi au fost tratati cu pacura asemeni traverselor de tren.
Apoi sunt matriale plastice si rasini ce au fost folosite de catre artisti pentru aproape 40 de ani. Cateva nu sunt asa rezistente. Plasticul este creat printr-un proces chimic, iar substantele se dezintegreaza incet, soarele le face casante iar inghetul le poate sparge.
Piatra este, cu siguranta, cea mai rezistenta la factori climaterici dar lucrarea trebuie sa fie foarte bine amplasata cu o fundatie sanatoasa, calculata de un inginer.
Amanunte despre patrimoniu public din parcuri, tabere de sculptura nici nu are rost sa va ofer, pentru ca ele sunt cunoscute. Mai rau decat natura, asupra acestor bunuri publice a actionat omul. La Magura Buzaului statuile sunt trantite, sparte, distruse.